Szerintünk Budapest legtitokzatosabb erkélye!
2019. szeptember 19. írta: Homexpress

Szerintünk Budapest legtitokzatosabb erkélye!

#homexpresskisokos

titokzatos-erkely-budapesten-homexpress-ingatlankozvetites.png

Szerelmes feleség!

Budapest Thököly út 61.

– Az biztos, hogy, ebben a budapesti épületben található a Főváros egyik legtitokzatosabb erkélye, és nem csak azért, mert nyáron alig látni a ház előtt álló fa terebélyes lombkoronájától. Az épület attól az asszonytól olyan titokzatos, aki már több mint száz éve könyököl „kővé dermedve” a ház oldalsó balkonja korlátján. Az elmondások szerint a Thököly utat kémlelő asszony egy fiatal magas rangú katonatisztnek volt a felesége, akit messze földre küldött az Ország az első világháborúban. A szerelmes nő minden áldott nap hazavárta férjét, még akkor is, amikor a haláláról érkezett sajnos a hír. Az asszony éjt nappallá téve kémlelte az utcát az erkélyről, még az sem tántorította el, hogy az akkoriban tomboló spanyolnátha őt is megfertőzte. A szomorú feleség élete utolsó pillanatáig a balkonon könyökölt, végül az erkélykorlátra támaszkodva halt meg. Halála után néhány nappal azonban a katonatiszt hazatért, fájdalmában pedig szobrot állíttatott a kedvesének, a balkon ajtaját pedig befalaztatta.

Noha a legenda tényleg egy szomorú asszonyról szól, a hatvanas években kőporral bevont Thököly úti márvány menyasszony azonban állítólag csupán egy épületdísz. Valójában ugyanis Ybl Miklós rokona, a párizsi Sorbonne-on tanuló Ybl Ervin Jacques Coeur, VII. Károly pénzügy-minisztere bourges-i palotájából hozta haza a könyöklő alak ötletét. Ráadásul a zuglóban balkonon látható nő valójában csupán egy karjáig, derekáig kidolgozott szobor, sőt, amin áll, tulajdonképpen nem is befalazott erkély.

#homexpresskisokos

www.homexpress.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlankozvetitesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr10015132648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása